Doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (2024)

V dotazech z praxe se často objevují otázky ohledně překážek v práci: vjakých případech se jedná o překážky v práci, jaká má zaměstnanec práva a povinnosti při překážkách, jaké povinnosti a možnosti má zaměstnavatel, jak se dělí překážky v práci a jaká pravidla stanoví právní předpisy. Vdnešním článku se jim budeme věnovat a konkrétně se zaměříme na jiné důležité osobní překážky vpráci na straně zaměstnance, a to na doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení.

Překážka vpráci na straně zaměstnance spočívající vdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení je upravena v§ 199 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, a vnařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek vpráci, konkrétně vbodu 8 jeho přílohy. Podle tohoto bodu má zaměstnanec právo na pracovní volno kdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení. Pracovní volno se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu

1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,

2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.

Pro účely tohoto bodu se rodinnými příslušníky rozumí fyzické osoby uvedené v bodě 7 (úmrtí).

● Mám právo na pracovní volno ze zaměstnání, pokud doprovázím rodinného příslušníka klékaři?

Ano, zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno kdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení kvyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a kpředem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení. Pracovní volno se poskytuje vždy jen jednomu zrodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.

● Musím překážku vpráci spočívající vdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení zaměstnavateli nějak prokázat? Existuje ktomu nějaký formulář?

Zaměstnanec musí zaměstnavatele včas požádat o poskytnutí pracovního volna kdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení a sdělit mu, kdy a vjakém rozsahu bude volno čerpat, je-li mu překážka vpráci předem známa. Jinak je zaměstnanec povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.

Tuto překážku vpráci musí zaměstnanec zaměstnavateli rovněž prokázat, přičemž ke splnění této povinnosti jsou podle ust. § 206 odst. 2 zákoníku práce povinny právnické nebo fyzické osoby poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost. U doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení je to například lékař či sestra, kdo je povinen poskytnout součinnost tím, že svému pacientovi (nikoliv jeho zaměstnavateli) vydá potvrzení o době doprovodu a případně uvede i to, že uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu zaměstnance.

Žádný právní předpis neobsahuje ani konkrétní formulář ani nevyžaduje konkrétní formu či vzor potvrzení o překážce vpráci spočívající vdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení. Záleží pouze na zaměstnavateli, jakou formu či způsob prokazování překážky vpráci si zvolí. Vpraxi se běžně setkáváme sdokumentem „propustka“, kterou lékař či sestra ve zdravotnickém zařízení potvrdí a zaměstnanec ji takto potvrzenou předá zpět svému zaměstnavateli.

● Kdo všechno je tedy považován za rodinného příslušníka pro účely doprovodu do zdravotnického zařízení?

Rodinnými příslušníky se pro účel doprovodu do zdravotnického zařízení rozumí fyzické osoby uvedené vbodě 7 téže přílohy (úmrtí). Rodinným příslušníkem tak je:

manžel nebo druh zaměstnance,

dítě,

rodiče,

sourozenci,

rodiče a sourozenci jeho manžela (tchán, tchýně, švagr, švagrová),

manžel dítěte nebo manžel sourozence (zeť, snacha, švagr, švagrová),

prarodiče,

vnuci,

prarodiče jeho manžela a

jiné osoby, které sice nepatří kvýše uvedeným fyzickým osobám, ale které žijí se zaměstnancem vdomácnosti.

● Jedná se o pracovní volno placené nebo neplacené?

Skutečnost, zda zaměstnanci přísluší vsouvislosti sdoprovodem rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení též náhrada mzdy nebo platu, závisí na tom, o doprovod kterého rodinného příslušníka jde.

Pracovní volno snáhradou mzdy nebo platu se poskytne, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela. Má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu však náhrada mzdy nebo platu.

Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu se poskytne, jde-li o ostatní rodinné příslušníky (například sourozence, sourozence manžela, vnuky).

Zaměstnavatel sodborovou organizací může dojednat rozšíření okruhu nebo rozsahu poskytovaného pracovního volna vkolektivní smlouvě, případně jej zaměstnavatel může rozšířit vnitřním předpisem.

● Co si představit pod pojmem „pracovní volno vna nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den“?

Pracovní volno snáhradou mzdy nebo platu nařízení vlády zhlediska jeho délky vymezuje jako „nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den“, aniž by blíže uvádělo, co všechno lze pod tuto dobu zahrnout. Obecně se má však za to, že tato doba zahrnuje cestu zaměstnance srodinným příslušníkem do zdravotnického zařízení a zpět, přiměřenou dobu čekání ve zdravotnickém zařízení a dobu vyšetření, ošetření nebo léčení rodinného příslušníka.

Nařízení vlády omezuje dobu poskytnutého pracovního volna kdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení jedním dnem. Sohledem na charakter a účel této překážky vpráci na straně zaměstnance má nařízení vlády na mysli maximální omluvenou nepřítomnost zaměstnance vpráci ve vztahu ke konkrétnímu dni a ke konkrétnímu trvajícímu doprovodu rodinného příslušníka, nikoliv ve vztahu ke kalendářnímu měsíci či roku. Pokud by chtěl zákonodárce rozsah poskytovaného pracovního volna kdoprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení omezit, učinil by tak výslovně jako například u doprovodu zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociálních služeb nebo do školy nebo školského zařízení samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět.

Doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5425

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.